Slutet från början

 

Föds man så dör man. Döden är ofta så fruktansvärd och skrämmande för oss. Trots att djur dör dagligen för att vi ska ha mat på bordet vill man inte tänka på det. Man vill inte tänka på att den läckra filén en gång var ett djur, ett djur som levt och avlivats.

När jag var barn bevittnade jag tuppslakt utförd av min robusta gamla bondmora till farmor. Spännande, lite läskigt, men inte särskilt dramatiskt. Slakt var en naturlig del i livet. För henne var det inget konstigt, alltså blev det inget konstigt för mig. Inte förrän jag slutade se det, när det inte längre fanns några tuppar att slakta, inte förrän avlivning var något jag inte borde se. Då blev det  otäckt.

Än har jag inte själv utfört någon slakt. Än har jag inte medverkat ens vid sidan om under fårslakten. Inte förrän styckningen har jag varit med. Men jag ska. Någon gång ska jag kunna ta livet av min egen mat, någon gång ska jag kunna tömma råttfällan på vettskrämd mus utan att behöva ropa på min make. I jämställdhetens och självständighetens namn.

Jag vill ge mina barn en naturlig inställning till livet. Jag vill att dom i vuxen ålder ska kunna gå ut och slakta sig en tupp till middag, om dom vill. Om dom inte vill äta kött ska det vara baserat på fakta. Hur det verkligen går till.

Därför stövlade hela familjen ut innan frukost för att ta en sjuk tupp av daga. En sjuk tupp som annars hade fått självdö. Barnen, 4 och 6 år gamla, valde själva att dom ville vara med och snabbade sig för att hinna. Lite läskigt med blodet, men de ser redan fram emot den riktiga tuppslakten. Den slakten som innebär att vi får kycklinggryta till middag. För då ska dom få se hur ett hjärta ser ut. På riktigt.

3 tankar om “Slutet från början

  1. Så kloka ord!
    Minns när vi dissekerade en tupp, men då var vi kanske tonåringar? Var det där medicin- och fysiologiintresset startade månne?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s