Kyckling

 

Nu har barnen fått se hur ett hjärta ser ut, vi har fått äta kycklingkött och det finns lite färre tuppar i hönshuset. Det är inte mycket mat på en frigående dvärgtupp, men vi äter hellre upp dom än bara avlivar och slänger. Får man kycklingar blir det tuppar och man kan inte ha hur mycket tuppar som helst. Så då blir överflödet mat.

Vi har valt att nästan inte köpa konventionellt uppfödd kyckling alls. Det är gott med kyckling, men vetskapen om hur djuren har haft den under liv och död ger en lite fadd bismak…. Vi har ju möjligheten att nån gång om året äta kyckling som gått helt fritt och sprätt tillsammans med sin flock, enbart ätit naturlig mat och sedan tagits av daga snabbt strax utanför hönshusdörren en tidig höstmorgon.

”Hemodlad” kyckling har lite mer stuns i köttet än köpt kyckling, även efter långkok. Köttet har även en mörkare färg, åtminstone vårt. Vet inte om det är olika för olika raser? Eller om det beror på kosten eller att de faktiskt använder sina muskler? Mängden kött/muskler skiljer sig väldigt mycket mellan köpt och hemuppfödd kyckling, trots att broilers knappast styrketränar….

4 tankar om “Kyckling

  1. Hej! JA, det är så att köttet är helt olika beroende på vad djuret ätit! Pappa pratar alltid om de egna grisarna de hade och åt när kan var liten. Äggen har också olika färg beroende på ekologiska eller inte. Smaken tycker jag också skiljer, fast då är det kanske för att jag VET att det är ekologiska jag har… När vi får eget hus vill jag också ha höns och kalkoner. Vi åter tyvärr en del köpt kycklingkött nu. Jag vill inte bara äta köttfärs och hela tiden. (det enda här jag kan få ekologiskt)

    • Vi äter istället mer korv än vi borde, men det är så smidigt när man har barn. Får minska ner på det senare. Man kan inte vara ”duktig” på allt.

  2. Ja hemmatupparna har annan färg och konsistens, helt klart! Men så är de ju betydligt äldre, och har vuxit långsammare än broilerna. Om jag slaktar en 3-månaders kyckling här, även om det är en kombinationsras som maran, vorwerk eller faverolle, så är det ju ändå ingen mat på. Vad kan slaktkroppen väga, 300g? Och det är mest ben. 😉

    Jag brukar ta mina kring 6 månader. Då har dessvärre låren blivit ännu seeegare, när de sprungit fritt, betäckt och ”hållit” på, så ganska ofta ”fulslaktar” jag: Jag stjäl fileerna till oss människor, och ger hundarna resten. De ska ju också ha mat, och att ge dem helfabrikat baserat på spannmål, från typ polen (aka RoyalCanine) finns inte, utan de Barfas och får också hemproducerat till största möjliga del. Så allt tas ju till vara, inklusive ben, fötter och huvud. Egentligen bara fjädrar och tarmar som kastas hos oss.

    • Det är väl också en bra lösning, skönt att inte behöva kasta allt. Vi kör långkok och sedan gryta på våra, det funkar. Vi provade att grilla och äta som ”vanlig köpt” kyckling förra året, men det blev inte bra, alldeles för segt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s