Ett grönt år

 

Tittade i en recepttidning för en av våra stora butikskedjor och det fanns inte ett enda vegetariskt recept. Detta trots att man stoltserar med att uppmana till att äta mer frukt och grönt! Inget recept (förutom efterrätter) innehåll mindre än 100 gr kött/person, oftast mer. Inget recept innehåller mer frukt och grönt än normalt, skillnaden är kanske att man tipsar om lite nya användningsområden, vilket alltid är bra. Till och med när man äter broccolisoppa ska man komplettera detta med kött – vid sidan av.

Det är inte så att vi svenskar skulle få proteinbrist om vi inte åt kött varje dag! Man kan ha broccolisoppa till middag, utan att behöva komplettera med kött. Och man kan laga rätter som innehåller mindre mängd kött och lägga till rotfrukter, grönsaker och/eller ärtor och bönor istället. Men det är inte lätt att ändra vanor och det blir inte lättare av sån här ”köttpropanganda” (får jag kalla det så?!)!

Det finns vinster både i hälsa, miljö och plånbok om man minskar köttanvändningen och börjar äta mer frukt och grönt. Satsar man på en mindre mängd, men ekologiskt producerat kött, minskar vinsterna i plånboken men djuren och samvetet vinner lite istället.

Annonser

2 thoughts on “Ett grönt år

  1. Helt inne på din linje. Särskilt soppor kan vara helt utan kött och såklart finns det massor med bra vegetariska rätter! Tyvärr är det säljer så slutar man inte med köttpropagandan. Men bra att belysa det!

  2. Det är som du säger, inte lätt att ändra vanor men spännande att försöka! En annan matkedja än den jag tror du syftar på är väl lite mer inne på vegetariskt och ekologiskt. Deras kock sara begner är duktig på vegetariska recept tycker jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s