Julklappar

 

Man kan bli alldeles matt av att köpa julklappar. Det kan räcka med att hitta något som mottagaren blir glad av, i en prisklass som man tänkt sig. Ska man sedan fundera på klimatpåverkan och hälsopåverkan blir det genast ännu svårare. Plast, särskilt mjuk ska man vara försiktigt med, tyger kan innehålla gifter, färger på träleksaker kan innehålla gifter…osv osv. Orkar man så tar man reda på vad man ska köpa för att både mottagaren och miljön ska må bra – det finns massor med information på nätet.

Ibland orkar man inte, ibland blir det bara för mycket med alla krav, ibland känns det så hopplöst att hitta något som uppfyller allt – så man struntar i att fundera på vad som är bra att köpa och handlar som man brukar.

Men om varje person köper något som uppfyller någon av alla kriterier så kommer vi långt. Miljömärkta kläder finns i de flesta butiker idag, köp åtminstone ett sådant plagg. Satsa på leksaker tillverkade i EU för vi har högre krav vad gäller gifter tex. Byt ut någon plast- eller elektronikpryl mot en i trä, glas eller tyg. Leta presenter i en av alla webbekobutiker som finns. Ge bort något begagnat. Ge bort hållbara saker. Ge bort en upplevelse, eller tid tillsammans. Ge bort något som underlättar för mottagaren att vara lite mer miljövänlig – en tygkasse kanske? Ge bort ett smycke och plantera träd – eller något annat motsvarande. Väljer du en julklapp att lägga extra eftertanke på – välj ett till ett barn. De är extra känsliga för alla gifter som finns omkring oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s