Gotlandskaniner

Lantraser är djur som bevarats så som de var förr i tiden. När funktion och tålighet var viktigare är utseende och onaturligt stor produktion. När det fanns en naturlig variation och mångfald inom samma djurras. Djur som nästan konkurrerats ut av framavlade, vackra eller högproducerande artfränder. Dessa djur är viktiga att spara för att behålla som genbank.

Än så länge har vi enbart kaniner som är anslutna till genbank, men fler djur ska det bli. Kaniner som avlas på för att de är lättfödda, lätthanterliga, tåliga och sköter sina ungar väl – inte för att de är vackra, ger mycket kött på kort tid, har en speciell päls eller någon annan egenskap vi vill åt, på bekostnad av djurets välmående och funktion. Helt vanliga gamla bondkaniner, fast dokumenterat avlade utan inblandning av andra raser.

Kanske kommer vi ditän att vi får ungar över, ungar som inte går att sälja eller som har egenskaper som gör att de inte bör avlas på. Då är tanken att vi ska äta upp dom och använda skinnet. Det tar emot, men förnuftet säger att det är bättre att äta ett djur som fötts upp och slaktats på ett humant sätt (även om det är väldigt gulligt), än att äta broilerskyckling som man inte vill veta hur den haft det under sin levnad och död. Smaken ska tydligen vara väldigt lik. Jag återkommer om och när vi har smakat.

 

7 tankar om “Gotlandskaniner

 1. Att äta kanin är ju supersmart. Min moster gjorde det för länge sen om jag minns rätt. Ja de är ulliga och gulliga men det är ju får och kalvar med. Undrar lite hur det smakar..? Ska bli spännande att höra! =)

  • Ja visst, många djur är söta, även grisar har sin charm. Men ändå är det lättare att tänka sig att äta gris än att äta kanin, det har väl med tradition att göra. Man ska tydligen ge kaninerna lite enris innan för att få mer viltsmak på köttet. Funderar även på kalkon – dom ska ge mycket kött per individ och går ha ganska naturligt. Fast då pratar vi inte lantraser längre…

   • Nä visst är det skillnad, men intressant. Jag har varit i långa perioder inte ätit kött alls, och är väldigt kluven, men sånt kött som är uppvuet och slaktat hemma alltså vad smart om det funkar. 🙂 Kalkoner är nog lättare att slakta än kaniner iof. =)

   • Jag tror också det är enklare att slakta kalkoner och det blir mindre antal djur att slakta för samma mängd kött.

 2. Det blir spännande att följa. När vi är på Mallis på vintrarna köper vi ofta och tillreder kanin. Det är jättefint kött, mört och god smak har det. Vi funderar själva på att föda upp kaniner när vi flyttar till gård så det blir kul att följa er.

 3. Ping: Ungar | Ett Eko

 4. Ping: Ölandshöns | Ett Eko

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s