Kläder

 

Vi får massor av kläder från släktingar, vänner och bekanta. Barnkläder, urvuxet, felköpt, bortsorterat… Hur bra som helst! Självklart skänker vi även själva vidare kläder vi inte behöver, om inte annat så till second hand. Andrahands-kläder är bra både för miljön och plånboken, men även för hälsan då en del av alla kemikalier som använts vid framställningen har hunnit tvättas bort.

Behöver vi nya kläder tittar vi först igenom garderoberna – ibland finns faktiskt det vi behöver, kanske i en annan tappning än vi först tänkte. Är det inte akut väntar vi – ibland visar det sig att någon annan har just det plagget över, ibland inser vi att behovet inte var så stort.

Behöver vi ändå handla vänder vi oss först till second hand.  Tyvärr är inte alla second hand-butiker jätteroliga, men Busfrö Nytt och Bytt i Västervik är att rekommendera för barn- och damkläder! Bästa strategien för second hand är att ha koll ganska ofta och handla de plagg och skor man vet att man kommer att behöva framöver – att leta perfekta kläder när läget är akut är nästan dömt att misslyckas.

Basplagg och underkläder köper vi nytt och försöker då välja miljömärkta produkter i bomull, ull eller bambu. Ofta blir det även skor och ytterplagg, och ibland något annat plagg, om vi inte har turen att hitta begagnat. Det gäller att försöka hitta kvalitet (kan vara ett problem när plånboken är begränsande) och kläder som inte blir omoderna efter sisådär femton minuter- en kvart.

I takt med mindre plånbok och mer medvetenhet om kläders effekt på miljön, har jag blivit bättre på att lappa och laga. Men när jag misslyckades med dragkedjan på bilden för 5:e gången – då var det nära att jackan hamnade i soporna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s