En digital stektermometer kanske är en onödig elektronikpryl, men i detta hushåll förtjänar den sitt levebröd. Utan den skulle jag nog inte orka baka allt bröd själv och definitivt inte våga prova egna recept. Nu går alla överblivna grötrester ner i en bröddeg som jag sedan höftar till med surdeg, kanske lite jäst, mjöl, fröer och vatten tills den känns bra. Utan termometern hade jag behövt ha stenkoll på gräddningen (vilket jag inte klarar med 3 barn och en allmänt rörig vardag) och ändå fått degiga bröd var och varannan gång. Och sedan hade jag köpt bröd på Konsum var och varannan gång. Garanterat.
Nu i jultider har jag dessutom insett nyttan av den vid kola- och knäckkok! Fantastiskt bra att slippa hålla på med kulprov hela tiden och fantastiskt bra att få till kolor som inspirerar till ännu mer godistillverkning. Misslyckade resultat tar lätt knäcken på kreativitetet och orken!
Nya upptäckten var kolor gjorda av riktiga bär. 1 dl passerade bär tex hallon, 0,5 msk pressad citron, 1,5 dl grädde, 2,5 dl socker, 1 msk sirap. Blanda och låt sjuda utan lock till 121 grader eller tills det klarar kulprovet. (Rör inte för mycket.) Häll upp och låt stelna. Klart!
Skäms inte för din stektermometer utan använd den ofta och med glädje 🙂 Spännande variant av kola, får se om jag hinner testa den före jul!
Ja, den nyttjas! Suveränt hjälpmedel.
Ja, termometer och våg är måsten i köket!
jag skulle inte klara mig utan terometer i köket; kött, jougurt tillverkning, tvål tillverkning (men då använder jag skilld termometer) osv. Och tror det även blir att testa laga din kola, låter gott med bär!
Ja du verkar göra mycket spännande saker! Tur att man kan förenkla bestyren med smidiga moderna hjälpmedel.