Värme

11 dec 003

15 grader i köket på morgonen (om vi har tur). På med kofta och tofflor och in med några pinnar i brasan. Nästan enbart eldning och solpaneler för värme och vatten, gör att vi har en elförbrukning som är långt under standard. Och mindre ska den bli. Energitjuvar ska hittas, lampor ska bytas ut och vi ska bli ännu bättre på att hugga och ta hand om veden i tid.

Huruvida det är miljövänligt att elda, eller inte, tvistas det om. Framförallt spelar det roll hur man eldar. Huruvida det är jobbigt att elda behöver man inte tvista om. Hugga ved, släpa veden in i vedboden, in i huset och in i brasan, sopa vedspill och aska, passa elden…. Värst är det när den vägrar ta sig. När man vill få upp lite värme innan man äntligen kan krypa till kojs, eller när man har bråttom iväg, och det bara krånglar….. (Vi har visserligen elpatron som back-up, men är man envis så är man)

Men sen. När det väl brinner. Vad kan mäta sig med spisvärmen och knastret från elden? Och att se lågorna dansa? Barnen sitter gärna framför brasan och bara tittar. Förut – när vi bodde riktigt litet och sov i nuvarande köket – då låg vi och såg på elden från sängen på kvällarna. Det kan jag sakna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s