Det gångna och kommande året

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så här i nyårstider brukar det vara dags att summera det gångna året och planera det kommande. Under året som gått har vi hunnit med en hel del, men som vanligt inte allt vi planerade och som vanligt har vi också fått en del gjort som vi inte har planerat.

Vi har påbörjat två nya odlingsområden, ett på trädgården som är tänkt till buskar, perenner och kryddor i första hand, och ett vid stallet. Stommen till det kombinerade växt- och fähuset har kommit upp – har inte bestämt om det blir till får eller höns än. Vi har odlat mer än åren innan, har provat att odla i halm och har börjar sälja lite grönsaker. Vi har torkat och kokat in mera än tidigare och har påbörjat renoveringen av jordkällaren. Djurskaran har reducerats av olika anledningar, men det nya under året är att vi har kommit igång med genbanken för gotlandskaninerna och fått våra första ungar. Länsstyrelsen har varit här och vi har fått tips om hur vi kan öka den biologiska mångfalden med ängsmarker, strandängar och slyskog för hackspettar bland annat. Planerna för eget företagande här på gården har utvecklats, om än inte på något konkret sätt.

Kommande år vill vi göra fler land, få klart växthuset och odla ännu mer. Framförallt vill vi dra ut på odlingssäsongen, både på våren och hösten, samt odla mer rotfrukter. Sparris och fler kryddor står också på önskelistan. Jordkällaren ska bli klar är det tänkt. Sly ska tas ned vid gölarna för att gynna änderna. Vi ska börja använda ponnyn mer i arbetet på gården. Värphöns ska införskaffas, helst av lantras. (Våra dvärgkochin är fantastiskt söta och väldigt produktiva när det kommer till kycklingar, men det blir inte mycket ägg till oss…) Kanske blir det några fler djur – myskankor, kor, grisar, får eller en ny hund. Vi får väl se vad vi hinner. Huset behöver renovering också och stallet ska byggas ut lite…. Framförallt ska vi såklart hinna med våra barn!

5 tankar om “Det gångna och kommande året

  1. Jag kan tipsa om kinda- hönor, de brukar vi ha som sommarhöns i vår stuga. De är otroligt vackra, går att få väldigt tama och värper bra. Bra kombo liksom. Kul som vanligt att läsa din blogg. Gott nytt år!

    • Ja, dom har vi funderat på! Det är ett plus att de har ursprung från trakterna. Vet du om dom ruvar bra? Kycklingar vill vi ju också gärna ha.

  2. Dom ruvar väldigt bra vad jag har förstått. Jag är inte jätte kunnig men när vi fick vår första omgång så fick vi en höna ruvandes på ägg och hon vi köpte av sa att man fick bära bort hönan för att hon överhuvudtaget skulle äta något under de tre veckornas ruvning.

  3. Jag vet att det finns en ”hönsbytardag” på våren i österbymo, som en marknad typ. Jag vet inte datum för i år men det går googla på helt säkert 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s