Grötbröd

 

Vi äter mycket gröt till frukost. En blandning mellan havregryn och rågflingor tycker jag är godast. Men det är svårt att beräkna mängden och det blir ofta gröt över. Dessa rester åker in i kylen i väntan på att hamna i en bröddeg. Sen blandar jag ihop gröten med vatten och vetemjöl, en gnutta salt och lite jäst (och kanske lite linfrön, vetegroddar, sirap eller vad jag känner för…). Degen får jäsa ett antal timmar och sedan omvandlas till limpor eller bullar som får jäsa lite till, innan de hamnar i ugnen.

Vill man ha lite mer strukturerat när man bakar så kommer ursprungsreceptet här:

2 port gröt (4-5 dl), 2 dl  vatten, 50 gr jäst, 2 tsk salt, ca 10 dl vetemjöl. Blanda ihop till en ganska lös deg och låt jäsa 1-2 timmar. (Kall gröt och kallt vatten gör att den gärna får jäsa längre, tar man dessutom mindre jäst och ställer den i kylen kan den stå hela dagen eller natten). Ta upp degen på mjölat bord, dela i 4 delar och fös ihop till avlånga limpor som man vrider och lägger på en plåt. Jäs ca 20 min. Grädda i 250 gr ca 20 min.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s