Grodda och skotta

Ett gott och väldigt nyttigt, om än lite pyssligt, alternativ till den inte så miljövänliga salladen så här års är att grodda. Det mesta går att grodda – mungbönor, solrosor, kikärtor, alfalfa…. Sådant man hittar i torkad form i vanliga mataffärer. Det är bara att botanisera och prova sig fram. En del ärtor och bönor, tex kikärtor, bör man tillaga innan man äter dom, och då kan de passa bra i tex en gryta. Andra kan man äta direkt på smörgåsen eller i salladen.

Lägg fröna i blöt i en stor glasburk några timmar – 4-6 h för små frön som alfalfa, gärna 12 h för större frön och ärtor/bönor. Sätt sedan på ett finmaskigt tyg eller nät (myggnät/nylonstrumpa eller dyl) och fäst med ett gummiband. Skölj burken noga morgon och kväll och låt rinna av ordentligt, eller ställ upp och ner i tex ett durkslag. Ställ mörkt eller lägg över en handduk. Efter några dagar börjar groddarna bli klara (hur lång tid det tar beror på vad man groddar) och då ska de stå ljust någon dag så de blir gröna. Klart! Förvara i kylskåp och ät upp inom några dagar.

Framöver ska jag ska prova skotta vanliga solrosfröer (fågelmaten!) och sockerärtor också. Då gror man fröerna under lite fuktig jord och en plastfolie efter blötläggning. När de grott tar man bort plastfolien och låter det växa upp långa vackra skott som man sedan klipper av och äter. Ungefär som smörgåskrasse, men större och godare (enligt mig).

4 tankar om “Grodda och skotta

  1. Jag tänkte det så sent som idag att jag skulle sätta igång att grodda. Alfalfa är min favorit. Jag har läst att kidneybönor ska man undvika eftersom att de var giftiga (?) eller om de var bara inte bra/gott att grodda. Vet du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s