Färg

Målarfärger kan innehålla en hel del ämnen som inte är så roliga, och som påverkar oss både under själva målningen och en tid efteråt. Och som påverkar miljön – under tillverkningen, vid tvätt av penslar och vid omhändertagandet av rester. Första steget är att lämna in färgrester till återvinningscentralen – självklart aldrig kasta i vanliga soporna. Det finns också färger som är miljömärkta.

Men det finns även andra alternativ. Vi har målat timmerväggarna på övervåningen med lerfärger från Ekologiska Byggvaruhuset. Fantastiska! Ingen otäck doft, skölja penslarna i vanligt vatten och kasta resterna på komposten. Vi har även målat med linoljefärger och färger man blandar själv – äggoljetempera och filmjölksfärg. Lite pyssel, men hur roligt som helst. Resultatet blir inte helt enhetligt och perfekt – men det gör det bara charmigare.

7 tankar om “Färg

  1. Ekologiska Byggvaruhuset var en ny bekantskap, tack för det!
    Vi tänkte måla våra väggar och snickerier med gysinges linojlefärg. Har hört att den ska vara helt fantastisk. Aldrig hört talas om lerfärg och filmjölksfärg dock, låter lite skumt. Men är säkert bra. Detta måste jag ta och kolla upp närmare känner jag 🙂

    • Vi valde grå linoljefärg för att undvika att den gulnar, men det hjälpte inte tyvärr. Kanske Gysinges är bättre. Annars är jag väldigt förtjust i äggoljetemperan. Nackdelen är att den torkar långsamt. Det finns visst färdigt pulver att röra ut, men det är absolut inte svårt att blanda själv – man mäter bara oljan och vattnet i äggskalet från äggen man använt. Det knepiga kan vara att få rätt mängd pigment.

  2. Vi har målat med färger från Auro i flera av våra rum. Det luktade apelsin istället för olja, så det var en ren njutning (nästan) att ha det nymålat hemma!

    • Det blå skåpet på bilden är målat i filmjölksfärg. Jag har inte rört ut färgpigmentet så noga för att få de mörkare stänken/strecken i. Taket har jag för mig är i äggoljetempera, men det är målat på råspont så färgen kommer inte helt till sin rätt. På släta ytor blir den blank, men ändå matt på nåt sätt, jag tycker den är jättefin! O tålig, men tar lång tid att torka. Lerfärgen passar bara där den inte utsätts för fukt, lite svår att tvätta alltså, men det är så lätt att måla på ett lager till så det gör inget. Linoljefärgen har vi bekymmer med att den gulnar på mörka platser, tex under tavlor och bakom möbler, tyvärr. Ska se om jag får till fler bilder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s