Maskar

 

Strax under ytan i gödselstacken kryllar det. Av mask. Den Lilla Bonden. Som ständigt jobbar med att tillverka jord, luckra och fixa så att kretsloppet kan snurra och vi kan odla. Som vi borde vårda ömt och skydda mot konstgödsel och gifter. Tänk om vi människor hyste den respekt mot andra varelser som de förtjänade. Då skulle världen se annorlunda ut.

Gödselstacken brinner och ångar för fullt. Skön värme för maskarna att leva i även när det snöar strax ovanför. Förra senvintern gjorde jag en varmbänk direkt i stacken och den höll 20 grader även när det var minus 10 i luften. Varmt om rötterna men kyligt om huvudet….  Vi odlade lite av varje. En del tog sig inte alls, en del växte och frodades. Det blir nog en nytt försök i år. Drömmen är att kunna ha lite färska odlade grödor i princip året om, med hjälp av växthus, varmbänkar, köldtåliga växter, extra sena och tidiga sådder mm. Men ett steg i taget….

4 tankar om “Maskar

  1. Åh det låter verkligen som en dröm, att kunna äta egenodlat året om 🙂 Vad var det ni odlade i varmbänken? Vilket gick bra och vad gick mindre bra?

    • Ärligt talat minns jag inte riktigt. Jag var alldeles för ivrig och sådde både det ena och det andra för att kunna utvärdera vad som funkade, med resultatet att jag inte hade riktigt koll på vad som var vad, och säkert råkade rensa bort något. Men sallat, persilja, asiatiska blad och morötter tog sig i alla fall.

      • Haha det där känns igen. Stora planer som slutar med att man tar sig lite vatten över huvudet. I alla fall när det gäller dokumenterandet. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s