Näringsinnehåll

 

Det sägs att en broccoli idag inte är lika nyttig som en broccoli för 50 år sedan. Att konstgödseln har utarmat jorden så pass att våra grönsaker har tappat mycket av sitt näringsinnehåll. En del studier visar på att ekologiska livsmedel innehåller mer vitaminer, mineraler och antioxidanter än sina oekologiska motsvarigheter. Inte vet jag om det är sant – men jag tror verkligen det.

Vi har analyserat vårt hö i flera år. Från olika skördar, från olika år, från olika bönder – hö av bra kvalitet för övrigt – men inget enda hö har innehållit tillräckligt med mineraler. Vi har bara fått värdena från ett fåtal mineraler som kalcium, fosfor och magnesium, men det är lätt att misstänka att det finns för lite även av resterande mineraler, spårämnen och vitaminer….. Konstigt vore väl annars.

Förr kom höet från ängar, gödslade med naturgödsel och befriade från bekämpningsmedel, och det innehöll en mängd olika gräs, örter och blommor. En äng med en otroligt rik biologisk mångfald, både ovan och under mark, både från djur- och växtriket. Idag innehåller höet ett fåtal växter. Det innehåller mycket energi, men lite mineraler. Kanske är det likadant med våra grönsaker?

 

2 tankar om “Näringsinnehåll

  1. Jag tror också att det är så. Eftersom att det använts så mycket konstgödsel och giftiga besprutningar så är det inte alls konstigt. Men jag skulle önska att det inte alls var så. Och att alla börjar fatta att alla måste ta ansvar för miljön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s