Kompost

 

Matrester blir jord blir grönsaker blir matrester. Kompostjord är perfekt till nästan alla växter. Varför slänga sina matrester eller bränna sitt trädgårdsavfall för att sedan gå till affären och handla jord?

En kompost behöver vara lagom fuktig – är den för torr får man vattna, är den för blöt får man tillsätta tex spån. Den behöver blandas om ibland så luft kommer in. Det behöver vara något så när balans mellan kväve och kol – matrester och gröna blad är kväverika, torra löv och spån är kolrika. (Sen vi började slänga hushållspappret i vår kompost mår den mycket bättre.) Svårare behöver det inte vara. Bara man har en fungerade behållare. En kompost för köksavfall ska vara godkänd av kommunen. En kompost för enbart trädgårdsavfall bör inte släppa ut för mycket värme och vätska – klä kompostnätet med markduk eller bygg en i tex trä och lägg eventuellt på ett lock.

Man kan också göra lasagnebäddar av trädgårdsavfallet och får odlingsjord direkt på plats. Gräsklipp behöver inte komposteras alls, det passar bäst att lägga direkt kring det som växer – massor av näring och det håller fukten bra. Nackdelen är om man är drabbad av mördarsniglar, de trivs också i gräsklippet… Kaffesump kan man också gödsla med direkt – bara att mylla ner, eller blanda i jorden vid omplantering (max 1/10 sump). Krukväxterna blir glada!

Har man ingen trädgård eller vill ha en bunt husdjur kan man göra en sån här maskkompost. Maskar kan man handla på nätet om man inte kan plocka från någon annans kompost eller gödselstack.

7 tankar om “Kompost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s