Vadå eko?

Visst finns det en definition på vad eko innebär, men vad innebär det för just mig?

Först och främst vill jag göra så lite negativa avtryck i miljön som möjligt. I princip all konsumtion innebär negativ påverkan på miljön, men ekologiska produkter gör en något mindre åverkan.

Helst vill jag istället kunna påverka miljön positivt. Biologisk mångfald är väldigt viktigt för vår miljö – att det finns en mängd olika naturtyper, djur, växter, insekter, mikroorganismer…. Ekologisk produktion bidrar i bästa fall till mångfalden, i sämsta fall förstör den i alla fall inte växt- och djurlivet såsom konventionell odling ofta gör – genom monokulturer, konstgödsel, gifter mm. Förutom att välja ekologiskt vill jag stimulera biologisk mångfald i min närmiljö – genom att odla många olika växter, ha en kompost, slå äng, bygga insekts- och fågelholkar, låta biologiskt ”skräp” ligga kvar till förmån för tex insekter….

Djurskyddet är också såklart väldigt viktig. Djuren ska ha det bra – både fysiskt och mentalt – både i livet och in i döden. Därför har jag gärna egna djur även om slakten är jobbig, eller vill jag handla från platser där jag vet/tror att djuren haft det bra.

Jag vill stötta vårt svenska lantbruk och väljer dessutom gärna närproducerat om det finns och uppfyller mina övriga krav. Men valet mellan ett ekologisk italienskt äpple och ett oekologiskt svenskt äpple är inte lätt….

Jag vill inte att andra människor ska behöva slita under usla förhållanden eller bli sjuka för att jag ska få mina varor. Fair-trade och ekologiskt styr åt rätt håll. Jag vill såklart inte att de produkter jag använder ska innehålla gifter – varken som själva huvudinnehållet (tex en del städprodukter), som rester från odlingen eller från förpackningarna. Den egna hälsan är lika viktig som miljöns. Men det handlar inte bara om frånvaron av onyttigheter.  Vi vill helst äta extra nyttig mat – frukt och grönt, fröer, gryn och nötter, groddar, linser, ärtor och bönor….

Vi uppfyller verkligen inte alla dessa aspekter i alla vår inköp och val, men det är lite riktlinjer och mål för oss i alla fall. Smidighet, tillgänglighet och plånboken påverkar en del också.  Vad påverkar er när ni väljer produkter?

2 tankar om “Vadå eko?

  1. Jag försöker nog också tänka på mycket av det som du skriver, förutom egen djurhållning och odling eftersom jag bor mitt i stan. Det gör att det brukar ta ganska lång tid för mig att handla för jag dividerar med mig själv vad som känns ok. Och ibland struntar jag helt i allt sånt och tar det som går snabbt och lätt att laga och tänker att vad enkelt det är att leva så!

    • Ja visst kan det vara urjobbigt att tänka och välja och dividera så fort man ska handla nåt! Det är nackdelen, men också en fördel. Det finns massor i affären som man bara kan passera och slipper fundera på om man ska handla. Det sparar också tid och tanke-energi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s