Sol och vår

 

När solen skiner och värmer, det börjar växa och grönska, barnen leker och stojar utomhus i bara tröjan – då blir det inte mycket blogginlägg. Då blir det staket, grävarbete, ogräsrensning och trädgårdsplanering istället.

Solen värmer inte bara oss utan även solpanelerna på taket. Vanligtvis brukar solpanelerna börja ge lite varmvatten redan i februari, men iår har det varit grått, grått, grått. Tills nu. Från solpanelerna går värmen ner i en ackumulatortank som vi även värmer via en vattenmantlad vedspis i forna köket. Än ger det inte mycket, men tillräckligt för att vi ska slippa elda varje dag. Senare under våren, sommaren och en bit in på hösten sköter solen allt vårt varmvatten (om den visar sig vill säga…). Kanske tar det många år innan vi tar ifatt den ekonomiska utgift det innebar att installera solpanelerna, mot om vi istället hade eldat för varmvattnet även den ljusa årstiden. Men det är smidigt, och det KÄNNS väldigt bra när det susar in närproducerad ekologisk värme i tanken…

Någon gång kanske vi även kan få möjlighet att installera solceller. Ladugårdstaket vore en perfekt plats. Hemgjord el skulle inte vara så dumt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s