Hemmagjord must

30 aug 03730 aug 05730 aug 095

Äntligen premiär för egen must! Det blev en blandning av olika tidiga äpplen och päron, som först sköljdes av, sedan delades, maldes i fruktkrossen och hamnade i pressen. 12 liter mörkgul, sötsyrlig, härlig must som vi sedan pastöriserade och fyllde på bag-in-box. Vid rätt förvaring ska den kunna hålla över ett år oöppnad och 2-3 mån öppnad. Vilket fantastiskt alternativ till saft, måltidsdryck eller vin! Inte en gnutta av vare sig socker, bekämpningsmedel eller tillsatser. Tyvärr fungerade inte pressen riktig som vi önskade – sen om det berodde på produkten eller handhavandet är inte riktigt klargjort än. Men trots det är vi peppade på massor med mera must. Gillar när det inte är så hankigt – man kan stå i trädgården, skölja frukt och redskap med vattenslangen, ösa krosset med händerna…. Enkelt och okomplicerat. Fast ganska tungt att dra runt, både krossen och pressen. Tror vi får anordna äppelmust-fester i höst – samla nära och kära och musta en hel eftermiddag tillsammans, och sedan äta nåt gott. Någon som är intresserad? Har man inga egna äpplen, så har vi!

10 tankar om “Hemmagjord must

 1. Wow! Kul! Vi mustar gärna om vi hittar ett tillfälle som passar. Vi funderar på att komma ner helgen v 43. För sent? Kram!

  • Vore roligt! Vet faktiskt inte om det är för sent. Vinteräpplen borde finnas, men de är väl godast efter lite lagring, tror jag?

 2. Vi är gärna med och hjälper till, hade varit jättekul och intressant att delta! Möjligtvis har vi egna äpplen. Kram

  • Kul! Kanske kan passa när ni kommer hit nästa gång? Ta med äpplen om ni har så kan vi komplettera med våra om det behövs. Det behövs minst 10 kg för en omgång.

   • Ja det hade varit kul! Vi kommer ju 19-21 sep. Jag skall göra äppelmos i helgen av äpplen som vi får av min mommo och moffa så om de har ett överskott så tar vi med!

 3. Jag och Sofia skulle tycka att det vore trevligt att komma och så tar vi med barnen så kan de leka:) Be Ragge höra av sig när det kan passa er:)

 4. Hej! Även att vi inte känner varandra så skulle jag och min familj hemskt gärna delta på mustersi-festen. Både med mat och äpplen 🙂

  • Vad roligt att det verkar finnas ett sådant intresse för mustandet! Ni är hemskt välkomna! Sen lär vi känna varandra helt enkelt. När är era äpplen mogna? Vi har kört på sommaräpplen nu och det var tydligen inte optimalt, men musten blev kanongod så jag vet inte riktigt vad anledningen är.

 5. Vi har mest Ingrid Marie – äpplen så det dröjer ett litet tag än… Har ni någon vinterfrukt? Jag har precis pressat juice av äpplen och päron som vi har i trädgården nu men det blev ganska surt tyvärr. Kan ni inte dra ihop ett gäng ett visst datum så fixar vi äpplen när det än blir… Sen kan vi väll ha knytis? Typ pajer och sallad och sådant gott och enkelt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s