Ätbara perenner

Perenna växter är egentligen fantastiska! Man  planterar en gång och vårdar lite extra i början, sen sköter de sig i stort sett själva. Inte en massa trixande med sådder, jord, krukor och sköra små plantor. Lättskött, billigt och klimatsmart! Perennerna utvecklar ett rejält rotsystem som gör dem mindre känsliga vid torka, och som drar upp näring djupt nerifrån jorden. De är ofta snabba igång på våren och håller ut länge på hösten, och vissa sorter förökar sig villigt. Dessutom tar de själva beslut om när det är dags att börja växa så odlaren slipper ha huvudbry om huruvida det är dags att så och plantera ut, eller inte.

Vi har sparris, libbsticka, rankspenat, rabarber, gräslök, trädgårdssyra och olika kryddor. Även nässlor och kirskål kan ses som produktiva perenner om man är på det humöret…. Vallört är en perenn växt som inte är ätbar, men som är utmärkt till täckning och gödselvatten. Träd och buskar, klätterväxter, jordgubbar och smultron kan också få tillhöra den här kategorien. Jordärtskockor är delvis perenna, eftersom de kan ligga kvar i jorden till skörd och sedan är det bara att lämna kvar eller återplantera några stycken för att säkra nästa års skörd. Sen finns det ju alla dessa växter som gärna frösår sig så att trixet med frösådd får ersättas med att rensa bort en massa överflödiga plantor – som ringblomma, bärmålla, trädgårdsmålla, vintersallat, gurkört mm.

I vår trädgård vill vi ha ännu mer sparris, rabarber och kryddor, och även prova att odla fler olika sorters perenna lökar, strandkål och andra ätbara perenner.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s