Äta mer hållbart

Hamburgare med nötfärs, kidneybönor och rostade solroskärnor.

Det finns flera sätt att försöka äta mer hållbart. Köpa mer ekologiskt, närproducerat och säsongsanpassat är ett sätt. Minska matsvinnet, både hemma och i affären, är ett annat sätt. Kanske köpa produkter med kort datum, minska utbudet i det egna kylskåpet för att inte riskera att hitta en massa olika burkar och tuber med innehåll som passerat bäst-före-datum för längesedan eller bli bättre på att ta tillvara rester. Ett annat sätt är att öka innehållet av grönt i maten. Och absolut vara kräsen vid valet av kött! Jag brukar ogilla pekpinnar men när det gäller kött så kommer det en här: Välj svenskt! Köttet är dyrare för att våra djurskyddskrav är högre och hur man än vrider och vänder på frågan så ser jag bara förlorare om Sverige börjar tumma på dem för att kunna konkurrera med danskt fläsk tex.

Ett hyfsat enkelt sätt att börja äta mer hållbart är att dryga ut den vanliga maten med mer grönt. Mixa kikärtor och blanda ner i lammfärsen eller kidneybönor i nötfärsen, riva ner morötter och koka med lite röda linser i köttfärssåsen, öka mängden blandade rotfrukter i köttsoppan…. Även matsäd och nötter, fröer och kärnor är gott och nyttigt att dryga ut köttet med. Sen gäller det att fylla upp tallriken med mer grönt också. Kokt vitkål med smält smör, broccolibuketter (lättkokta – överkokt broccoli kan avskräcka vem som helst!), marockansk morotssallad… Prova och experimentera, tillred grönsakerna med omsorg och använd kryddor för att variera och piffa upp.

När vi skulle börja äta mer grönt så startade vi med en vegetarisk måltid i veckan. Ofta soppa eftersom det tillhör det enklare. Ett stort steg var när vi började experimentera med olika biffar – squashbiffar, falafel (i ugn! = mycket enklare), bondbönsbollar, morotsbiffar… Med rejält med kryddor och en massa goa tillbehör så blir det underbart lyxiga och mättande måltider. Det har tagit några år att komma dit men plötsligt äter vi oftare vegetariskt än köttbaserat och har samlat på oss ett antal fungerande vegetariska recept, även om många måltider på vägen har varit rena floppar.

Vad är dina bästa tips eller svårigheter med att äta mer hållbart?

4 tankar om “Äta mer hållbart

  1. Vad kul, jag skrev också just ett inlägg under samma tema!
    Jag får sällan till mina grönsaksbiffar, vad använder du för bindemedel?

    • Roligt! Ja visst är det lite knepigt att få till dem!? Jag använder lite olika med nästan alltid ägg och ofta mjöl, ibland potatismjöl, ströbröd, mannagryn… Även mixande bönor (vita är ju ganska smakneutrala) brukar ge en lite bättre konsistens ifall det är rena grönsaksbiffar. Jag brukar låta smeten stå och svälla en stund och adderar mer mjöl om det behövs. Sedan steka på ganska låg värme och länge på första sidan innan jag vänder, eller ugnsbaka istället. Squash och liknande brukar jag salta och låta stå för avrinning i ett durkslag en stund och sedan krama ur ordentligt. Senast gjorde jag squash- och kikärtsbollar istället för på enbart squash och då blev smeten fastare och enklare att hantera.

  2. Bra skrivet om ett oh så viktigt ämne! Själv har jag börjat köpa en matlåda från Årstiderna som bara har ekologisk mat och även mest säsongsbaserat. Det hjälper mig mycket då jag inte behöver tänka så mycket på vad jag ska handla.☺️🌱

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s