Växthuset i oktober

I början av oktober ger gurkplantorna fortfarande fin skörd. Slanggurkan Sonja och äppelgurkorna är våra favoriter.

Många tomatplantor har gjort sitt och det mesta av skörden ligger på brickor i skafferiet eller är omvandlat till tomatsås och liknande, men än finns det flera fina plantor kvar som fortsätter att producera. Det gäller att vara vaksam så de inte spricker och angrips av mögel bara….

Grönkålen växer fint men det har varit en hård kamp mot alla larver som tycker de har dukat bord. Kålen på friland har klarat sig mycket bättre, gissningsvis för att vi får hjälp av småfåglarna att hålla efter ohyran. En del broccoli har gått till spillo pga att larverna förorenat dem, men förhoppningsvis kommer vinterbroccolin övervintra och ge skörd till våren.

Jag har även sallat, morötter, kryddor, salladslök, sockerärtor och lite annat som jag hoppas kunna ge skörd en bit in på hösten, och kanske en del även övervintrar. Något av det knepigaste med att odla är att det inte går att förutsäga vädret – blir det tidig frost, en lång höst, iskallt eller milt i vinter….? Man får både försöka gardera sig och chansa lite.

 

Lämna en kommentar