Mina steg

Jag fortsätter med temat Steg. Mina steg mot ett lite mer hållbart liv:

Mat – Vi odlar grönsaker och är helt självförsörjande på grönsaker en del av året. Resten av tiden behöver vi komplettera mer eller mindre från affären. Något vi inte alls har satsat på, och som skulle vara ett naturligt nästa steg, är att odla potatis och rotfrukter för lagring över vintern.

Vi äter mer och mer vegetariskt, men det har tagit sin tid att ställa om kosten och vanan. Vi startade med en vegetarisk måltid i veckan och nu, efter flera år, står kötträtter på matlistan max ett par gånger per vecka. Däremot äter vi mycket mejeriprodukter.

När vi handlar köper vi en hel del ekologiskt, men inte allt och alltid. Kaffe och bananer är de varor som undantagslöst är ekologiska. Kött är undantagslöst svenskt och helst ekologiskt, men det är sällan vi köper det. Ska jag välja mellan svenska äpplen och importerade ekologiska blir jag förvirrad, så jag då varierar jag. Mjöl köper vi nästan alltid ekologiskt eftersom surdegen blir märkbart mycket piggare av det. Finns det varor med kort datum köper jag gärna det – om jag behöver det, innehållsförteckningen inte ser för kemikaliestinn ut och såvida det inte innehåller något importerat animaliskt. För övrigt försöker jag ta så ”rena” enkla livsmedel som möjligt, och att inte stressa upp mig för mycket över alla olika val man ska göra i en mataffär – enklare sagt än gjort. Nu för tiden kommer jag oftast ihåg tygkassarna och fruktpåsarna.

Kläder – Barnen har turen att ärva mycket kläder och ibland även jag. Resten köper jag gärna på second hand – om det finns sådant jag vill ha. Underkläder, tights, linnen mm köper jag på en helt vanlig klädaffär, men helst med någon sorts ekomärkning. Behöver jag annat, tex ytterkläder till barnen, köper jag det jag hittar, tycker passar och inte är för dyrt. Såvida det inte luktar otäckt plastigt. Jag lagar gärna trasiga kläder, men är gräsligt dålig på att ta hand om fläckar.

Transporter – Vi har en bil som jag använder lite för ofta. Den är sett sina bästa dagar, vilket våra barn emellanåt skäms för, men den rullar och går. Några gånger per vecka cyklar jag till förskolan, men ofta prioriterar jag bort det för att hinna annat eller för att latmasken sätter in, dumt nog. Min man cyklar flitigt i perioder och åker buss däremellan, annars hade vi behövt två bilar. Vintertid byter vi till vinterdäck på cyklarna för att kunna cykla säkrare. Vid länge resor väljer vi gärna tåg, men ofta är det mer praktiskt (och billigare dumt nog) med bilen ifall vi åker hela familjen.

Produkter – Vi städar och tvättar i första hand med vanlig såpa. Lite ättika få komplettera såpan i tvättmaskinen. Tidigare använde vi tvättnötter, vilket också fungerade bra. Diskmaskinen däremot får vanliga diskmaskinstabletter, miljömärkta visserligen men ibland funderar jag på om det inte finns ett bättre alternativ? Vid knepigare smuts använder vi gärna ”husmorstips” som bikarbonat och citron, men ibland abdikerar vi för att använda starkare grejer. I duschen finns det både ekologiskt schampo och vanligt, men det får inte lukta för starkt. Där finns det utvecklingspotential i att prova fler ekologiska varianter, eller kanske no-poo. Vill vi smörja in huden väljer vi helst sådant som är ofarligt att äta, tex kokosolja, eller vanlig helosansalva. Smink använder jag i princip aldrig men det lilla som finns köper jag helst ekologiskt.

Prylar – ”Ingen reklam” på postlådan – både för att spara papper och för att undvika onödigt habegär. Vi försöker köpa det vi behöver snarare än det vi vill ha och gärna begagnat. Men det är ju såklart en väldigt flytande definition på ”behöver”….!!  I köket har vi bytt ut nästan all plast mot glas, rostfritt stål, trä eller emalj. För övrigt försöker vi också undvika plast, för mycket leksaker och elektroniska prylar för nöjes skull (undantaget datorer mm). Men visst blir det mycket slit-och-släng med alla pennor och papper barnen målar bort, pärlplattor och annat pyssel.

Summa summarum: Jag skulle inte säga att vi lever hållbart, men vi lever mer hållbart än vi gjort tidigare. Mer hållbart än impulsen och konsumtionssamhället säger åt oss att göra. Och jag försöker vara nöjd med det – inte minst för mitt välmåendes, min personliga hållbarhets, skull. För mig känns det viktigt att försöka leva miljömässigt lite mer hållbart, och att laga bra mat från grunden tex – men ibland kan det bli ett för stort stressmoment. Så vi försöker balansera mellan att vara lojala mot våra ideal och att släppa dem emellanåt. Att bara strunta i allt och köpa en pizza kan vara nog så välgörande ibland.

 

 

4 tankar om “Mina steg

  1. Inspirerande att läsa om dina/era steg. Steg för steg mot ett mer hållbart liv. Gott så. Dåligt samvete eller ”lagiskhet” förändrar inte världen. Däremot tror jag på det goda och uppriktiga exemplets makt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s