Att ta ett steg

Sista steget i min lilla serie om Steg: Vad är enklast att börja med?

Det enklaste att börja med är att fundera på vad man redan gör! Sedan på vilka områden som antingen är lättast att göra förändringar inom, eller vilka områden som skulle ge mest effekt, och bestämma sig för något att ta tag i. Det kan tex vara:

Mat: Byt ut en vara mot ekologiskt i butiken. Här finns en liten film om tips på de viktigaste varorna att byta till eko. Ett annat alternativ är ju att helt enkelt avstå från en vara för att den är onödig, osund eller helt enkelt inte i säsong, eller att köpa sista-datum-produkter och frukt som ser lite sliten ut för att minska svinnet.

Lägg lite tid på att ta fram intressanta recept och planera in en vegetarisk måltid i veckan, eller välj vegetariskt på lunchrestaurangen.  Dryga ut köttet med rotrukter, baljväxter eller bara mer gröna tillbehör är ett annat sätt att äta lite mer hållbart.

Kläder: Ta en titt i garderoben och fundera kring vad du verkligen använder och vill ha (och redan har!), för att undvika att handla onödiga kläder. Minimalisterna har många bra och tänkvärda inlägg inom området. Kassera aldrig fungerande kläder utan lämna vidare, tex till andrahandsmarknaden. Känns det bekvämt att ärva kläder – berätta att du är spekulant på det så kanske det kommer en kasse med kläder som någon annan inte längre har behov av.

Transporter: Cykla, gå, samåk eller åk kollektivt någon gång/vecka. Att förbereda sig lite, tex med  funktionella kläder, reflexer eller genom att boka samåkningsdag med någon kan underlätta för att det verkligen blir gjort.

Produkter: Ta en titt i städskåp och badrumsskåp – vad behövs och används? Finns det någon produkt som kan bytas ut till något mer miljövänligt, eller helt enkelt inte återinförskaffas, när det tar slut?

Prylar: Fundera kring vill och behöver. Sortera ut och lämna vidare så kanske någon annan slipper köpa nytt.

Oftast är det enklast att börja med en sak och vara nöjd med det. En ekologisk produkt, en återbrukad pryl eller ett återanvänt klädesplagg spelar också roll!

Men ibland är det roligare och effektivare med en större utmaning. Köpstopp ett halvår, prova att leva enbart på hemodlat en månad, sälja (eller ställa av) bilen och ge sig tusan på att ta sig till jobbet på annat sätt, köra en helvegetarisk vecka i månaden…. Även om det inte alltid resulterar i en permanent förändring så blir det ett steg på vägen.

Vilka är dina bästa steg? Kom gärna med fler tips och idéer!

 

5 tankar om “Att ta ett steg

 1. Jag tänker att vi tillsammans skulle komma långt om vi alla slutade överkonsumera. Om vi kapar överdrifterna i våra vanor är nämligen en hel del vunnet redan där. Istället för 200 g kött så tar vi 50-100 g på tallriken. Istället för tre utrikes flygresor per år en vartannat år. Istället för 22 grader inomhus 18-19, och i sovrummet 16-17. Osv.

  • Verkligen! Om alla skulle sänka konsumtionen en del så skulle det göra enormt mycket utan att vår levnadsstandard skulle ändras märkbart egentligen. Även om det inte skulle räcka så skulle det vara en bra bit på väg. Ditt inlägg ”Halvera och dubblera” på det temat var ju suverän!
   Just nu läser jag en intressant bok som heter ”Yes! Därför köper vi det vi inte behöver” av Katarina Bjärvall. Det kommer nog ett blogginlägg om det senare skulle jag tro.

 2. Det här var det bästa jag har läst på länge.
  Känner att hoppet inte är ute för mig för även om jag vill leva så hållbart som möjligt och även om jag rättså nyligen har fått ett hållbart tänk så har jag mycket kvar att lära mig.
  Dom små stegen är jätte viktiga och varje steg framåt är jätte viktiga även om man kommer hem med den där tröjan som inte är av ekologisk bomull.
  Nu fick jag energi att ta ett steg framåt igen och det här inlägget kan jag gå tillbaka till och läsa om och om igen för att komma framåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s