Surdegen och brödbak

Jag tycker det ska vara enkelt att baka bröd. Surdeg kan vara en hel vetenskap, men det kan också vara ganska enkelt. Mata med mjöl och vatten, låta bubbla upp på diskbänken över dagen, eller natten, och sedan baka på den. Låta den stå i kylskåpet däremellan. Surdegsburken och degbunken diskar jag bara emellanåt – eftersom jag oftast bakar på enbart vatten, mjöl och lite gryner/fröer/kärnor så går det utmärkt att låta degen torka till, bara det står luftigt. För diska degbunkar är väl nåt av det tråkigaste!?

Bakar jag bröd med jäst tar jag alltid max hälften av det som står i receptet, oftast betydligt mindre och bakar på kall degvätska. Istället får degen jäsa längre och jag slipper passa så noga eftersom risken för överjäsning är mindre. Med ca 4 dl degvätska tar jag antingen ca 1/4 jäst och låter den jäsa 3-4 h, eller 1/10 och låter jäsa över dagen eller natten. Hinner jag inte ta hand om degen just då får den vara i kylskåpet, och behöver jag skynda på den lite ställer jag den varmt. Jag låter hellre degen anpassa sig till vardagslivet, än tvärtom, och ju smidigare bak desto fler hembakade bröd!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s