Enkelt grönt på vintern

Ärtskott är ett fantastiskt grönt tillskott på vintern! Jag blötlägger gula ärtor över natten och sår sedan tätt i några centimeter jord på olika sorters uppläggningsfat och ugnsformar. När skotten är ca en decimeter börjar vi skörda genom att klippa av dem. Efter några dagar har de växt på sig igen och går att skörda ytterligare en eller två gånger. Barnen älskar ärtskotten och äter dem gärna som de är.

Vitlöksskott är ett annat gott grönt tips!

Ytterligare ett sätt att få färskt grönt på vintern är att grodda. Här är mungbönor som legat  i blöt över natten och nu kommer få vara i den här burken med silduk några dagar. Bönorna sköljs med kallt vatten morgon och kväll och däremellan står burken uppochned i ett durkslag för att överskottsvattnet ska rinna ut. Ett annat sätt är att grodda i påsar som får hänga över diskbänken – det har jag inte provat än men jag tänker mig att tygfruktpåsarna skulle vara utmärkt till det! När groddarna är klara kan de ges lite extra grönska genom att stå i fönstret ett tag och sedan ska de förvaras i kylskåp.

Det är bra att pastörisera groddarna innan, genom att sänka ner dem 30 sekunder i ca 85-gradigt vatten, och alla bönor utom just mungbönor behöver tillagas innan de äts. Ett annat tips är att grodda gula ärtor några dagar innan man gör ärtsoppa – då tar kroppen lättare upp alla näringsämnen och det blir även lite snällare mot magen.

Annonser

One thought on “Enkelt grönt på vintern

  1. Vilka bra tips om ärtsoppan. Ska jag försöka komma ihåg att prova! Och kul att se dig tillbaka här! 😀
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s