Istället för plastfolie

Jag tycker det är lite knepigt att förvara matrester i olika kärl och burkar i kylskåpet, det är så lätt att av gammal vana använda plastfolie för att försluta och hålla fräscht. Men ofta finns det olika lock, små skålar eller fat i skåpen, som passar som skydd istället. Ibland går det till och med att stapla skålarna på varandra. Annars är olika glasburkar, matlådor i glas eller fina gamla serveringsformar med glaslock perfekta att både servera maten och förvara resterna i. Det gäller bara att få in vanan!

Ett annat alternativ är att trä en återanvänd plastpåse över burken och dra en gummisnodd om – mycket enklare att använda fler gånger än den tunna plastfolien. Jag har även provat att göra bivaxdukar att använda istället för plastfolie, men det blev inte särskilt bra så jag får göra om och göra rätt när det blir säsong för bivax. Annars går det ju alltid att köpa fina bivaxdukar!

Vad är ditt bästa tips för att minska på plastfolieanvändningen? Eller plastförbrukningen i största allmänhet?

 

3 tankar om “Istället för plastfolie

  1. Klassiska (gamla) rostfria bunkar med en tallrik i passande storlek som lock. Jättebra i kyl och gör att det går att stapla.
    Återanvänder även plastburkar som kommer med när jag köpt mat, men gillar egentligen inte att förvara mat i plast.

  2. Lägger oftast ner matresterna i en matlåda av glas (som dock har plastlock, lite tråkigt). Är det mycket mat över så bemödar jag mig inte med att stuva om, utan hela grytan åker in i kylen. Men, är det bara en liten slatt, eller en portion, så brukar jag faktiskt bara lägga det i en skål och skippa locket. Det håller sig bra ändå har jag märkt 🙂

  3. Vi använder matlådor i glas (med plastlock) i kylen och emellanåt kastrullerna direkt. Till frysen kör vi glaslådorna.

    Dock har jag lite problem med osten. Vi har en mycket gammal plastkupa som jag fortfarande använder. Den kommer ju inte i kontakt med varm mat åtminstone. Annars blir det lätt ziplock plastpåse om vi har extra ost eftersom jag inte hittat någon bra glaskupa. Har tänkt att prova bivaxduk men inte kommit dit…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s