Hur klimatsmart lever du?

Klimatkalkylatorn är ett intressant, om än trubbigt (såklart), redskap att mäta vilket avtryck ens livsstil har på miljön. Klicka in på Klimatkalkylatorn och kolla vettja!

Hur gick det för oss då? Trots att vi försöker leva hållbart och medvetet så lever vi som om vi hade nästan 3 jordklot! Störst avtryck har vi i samhället i stort – allt det där gemensamma som vägar, sjukvård och liknande, och det kan inte just vi påverka så mycket. Vårt största privata avtryck är Bilen och näst störst är Butiken. Ändå försöker vi verkligen vara återhållsamma med våra inköp – nästan alla barnens och mina kläder är ärvda eller second hand tex, och vi trixar för att klara oss med en bil, vilket kan vara lite knepigt på landet. Biffen och Bostaden är övriga poster.

Jag tänker att man får ta det här testet med en rejäl nypa salt. Dels så är det som sagt väldigt trubbigt. Att mäta vad man betalar för sina saker kan vara ganska missvisande – en massa billigt onödigt skräp som flygs hit från Kina och sedan kastas efter ett kort tag, har betydligt större miljöpåverkan än några få dyra hållbara saker som verkligen används. Till exempel. Dels känner åtminstone jag att det är lätt att lamslås av hur illa det är ställt och hur svårt det är att försöka minska sin klimatpåverkan i det samhälle vi lever i. Det är en balansgång mellan att ta ansvar och inte tyngas av skuld. Men som guide och inspiration är testet bra!

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s