Svampbiffar

Svampbiffar är ett recept vi fått från Coop och som passar bra istället för vanliga färsbiffar.

Stek 200-250 gr skivade champinjoner i olja på hög värme, salta, peppra, och hacka sedan. Stek 1 hackad gul lök och en klyfta finhackad vitlök. Skölj en burk (400 gr) bönor (tex vita eller kidney) och mosa grovt. Blanda samman allt med 2 dl kokt couscous (= 1 dl okokt) eller nån sorts matgryn, 1 ägg och 2 msk vetemjöl. Låt smeten svälla 3-4 min och klicka sedan ut små biffar i smör/olja i stekpanna, stek på båda sidorna.

Gräddsås: Vispa ut pannan med 2 d vatten och 3 dl grädde. Smaksätt med 2 msk kantarellfond och lite soja. Red ev av med mjöl. Servera biffarna med kokt potatis och tex lingonsylt. Riktigt gott!

Egentligen går det att göra bönbiffar på det mesta. Utgå från nån sorts bönor eller tex kikärtor. Smaksätt med något tex örtkryddor, svamp, finhackade gröna blad, rivna rotfrukter, rostade fröer eller nötter, tacokryddor…. Tillsätt gärna något mer som mosad kokt potatis, kokta matgryn, riven ost eller liknande. Lök och vitlök. Och så ägg och/eller mjöl, ströbröd, potatismjöl mm för att få det att hålla ihop. Låt svälla en stund, stek i olja på medelvärme och vänd inte för tidigt. Bara att prova sig fram!

Jag återkommer med recept på vegetariska hamburgare och fler ”gröna” biffar. Har du någon favorit så kommentera och tipsa gärna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s