Mycket att skörda och mer ska det bli

Nu är den här – överflödens tid! Det nästan sprutar fram tomater, gurkor, squash och pumpor. Landen är fyllda med ärtor och bönor, blommor och kryddor, sallat och rotfrukter. I växthuset trängs djungelgurka, äppelgurka, kalebass, paprika, chili, aubergine, rosenbönor och en väldans massa annat med 13 olika sorters tomater och 5 sorters slang- och salladsgurkor.

Hittills har vi fryst in ärtor, bönor, kryddor och bär, gjort saft, sylt, gele, ketchup och örtsalt, kokat in squash- och tomatröra, torkat te av olika kryddor och blad, mjölksyrat och gjort inläggningar. Snart är det dags för must och mos av äpplen och päron. Det finns massor att ta hand om! Och nya sådder är gjorda. Förhoppningsvis finns ännu tid för sallat, spenat, ärtor, kryddor, primörer av rotfrukter….. – och inte minst vintersallat och vinterportulak.

För varje år odlar vi mer, intensivare och längre tid. Skördar, äter och tar tillvara mer. Lär oss, lyckas, misslyckas, glömmer bort och kommer på igen. Skapar nya land, vårdar jorden, planterar fler perenner och försöker utveckla hållbara, smidiga system för att ta hand om det vi har. Det är slitsamt, men så roligt!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s