Textilt återbruk – lappa och laga

Men anledning av att jag i dagarna avslutar en fantastiskt rolig (och kanske framförallt nyttig!) kurs i textilt återbruk – Remake Reuse Recycle, så kommer här en liten serie inlägg i ämnet. Först ut är ”Lappa och laga”.

Under hösten och vintern har jag tagit tag i flera plagg som haft permanenta fläckar eller tråkiga hål – men en ganska enkel insats har kläderna fått nytt liv och dessutom en mer personlig touch. Det är framförallt barnens kläder som har räddats på detta vis, men även ett och annat av mina egna plagg.

En ny bekantskap under kursen var Sashiko – en tusenårig broderiteknik från Japan. Ett enkelt och roligt sätt att lappa kläder! Här i sin allra enklaste form – man kan sy hur fint som helst med rätt handlag, men jag nöjde mig med raka stygn. Fördelen är att det görs för hand – minimalt med utrustning och kan utföras framför tv:n för den som vill.

Ett sätt att lappa är att sy på applikationer. En fläckig klänning fick nytt liv genom att jag klippte ut mönstret på ett annat utslitet plagg och sydde på. Lite textillim förstärkte det hela. Kjolen till vänster var för kort så den har jag förlängt med hjälp av en klänning där överdelen gjort sitt, och även den fick en applikation av mönstret,  för att skapa en mer sammanhållen ”look”.

En skön sweatshirtklänning med irriterande fläckar blev tillpiffad med en applikation på samma tema från en annan tröja som tappat formen. Sen förstärkte jag mopsens ansiktsdrag med hjälp av broderi och som kronan på verket sydde jag fast en upphittad rosett. Jag är vansinnigt nöjd med denna – det måste jag erkänna!

Utöver detta har jag sytt i knappar som saknas (en löjlig orsak att låta plagg ligga oanvända – hur lång tid tar det att sy i en knapp?!), smort in en skinnjacka för första gången på kanske 12 år (den blev som ny!), lagat en massa småhål i tights med mera. Men det kanske viktigaste är att jag fixat en låda att lägga saker som ska lagas i och skaffat bättre utrustning för att göra det – en massa knappar på second hand, tråd i olika färger, tygbitar, textillim och en bra tygsax bland annat. Nu gäller det bara att hålla i och fortsätta lappa och laga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s