Textilt återbruk – sy om

Vi ärver mycket av våra (framförallt barnens) kläder och det mesta andra köper vi second hand, men det är inte lätt att hitta kläder för lite större barn och ungdomar. Därför har jag ägnat en del av hösten och vintern åt att lära mig sy om plagg.

Jeanstyg är oerhört tacksamt att sy i. Lite tungt ibland visserligen, men med en rejäl nål i symaskinen så har det gått bra. Här har två klänningar i vuxenstorlek klippts av på mitten och sytts ihop och in, för att passa storlek 150 istället. Den ena är sammanfogad med ett band jag hade i gömmorna och som passade utmärkt med klänningens broderier. Det knepigaste har varit att få till en lagom figuranpassning utan att begränsa rörelsevidden eller göra det svårt att få på eller av plagget. Det är nackdelen med styva tyger, när det tekniska kunnandet inte är så stort….  Nästa steg är att lära mig sy om elastiska plagg, det är lite knepigt att få till snygga och hållbara sömmar tycker jag.

Dessutom sydde jag en väska av ett par jeansfickor och ett gammal läderband. Jeans går att ha till mycket!

Begagnade herrskjortor är ett annat grundmaterial som är tacksamt att jobba med. Jag roade mig med att sy om tre bomullsskjortor till en oversize-skjorta åt mig. Knepigt som tusan – jag höll på att ge upp av allt sprättande efter att jag tänkt, och sytt, fel ett antal gånger, men till slut så gick det. En annan skjorta blev en klänning till dottern med hjälp av överblivna detaljer från de skjortorna – en knapprad blev midja ihop med en armmudd och en annan ärm fyller ut kjolen. Innan den är klar ska den förstoras lite (det där med rätt storlek…!) och det ska på en krage, en ficka och några dekorationer av muddar. Den klänning är jag riktigt nöjd med, så jag hoppas verkligen inte jag klantar till det när den ska läggas ut!

Det tar tid att sy om plagg, men med tanke på vilken resurskrävande och smutsig verksamhet textilindustrin är (inte minst med tanke på textilarbetarnas situation!), så känns det väl värt att lägga energi på att ta tillvara plagg som redan finns och som är gjorda av ett tåligt material. Dessutom är det kul! (Åtminstone när det blir som man har tänkt…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s