Vallörten

För några år sedan köpte jag rotsticklingar av vallörten Bocking 14 och planterade ut. Det är en steril variant av den vanliga vallörten, vilket gör att den inte riskerar att sprida sig likt ogräs. Jag ska ha den till gröngödsling, den har djupa rötter som drar upp näring långt nerifrån jorden och den får stor bladmassa som tål att slås av flera gånger per säsong. Dessutom är den populär hos bina och har så tät rotmassa att den på sikt kan fungera som en spärr mot rotogräs – perfekt att ha i utkanten av köksträdgården!

Detta lilla träd har varit täckt runt om med blöta tidningar med något tyngande ovanpå sen förra året, jag tror det var gammalt ensilage. Rötterna från kvickrot och nässlor var inte borta, men de var rejält försvagade och lätta att gräva bort nu när tidningarna förmultnat. Här jag har planterat vallört och vårlökar, kanske ska jag peta ner lite frön av någon ettårig gröngödslingsväxt också.

Nu har jag grävt upp alla 12 plantorna och planterat ut på nya platser, bland annat under två träd. Det blev 18 plantor eftersom en del rotklumpar var lätta att dela.

Dessutom blev det massor med rotbitar kvar som jag har planterat i backar med jord – har jag gjort rätt kan jag få minst 50 nya små plantor att sätta ut framåt sommaren. En back får stå i mitt lilla drivväxthus med värmematta under, det andra får stå skuggigt under en bänk. Nu håller jag tummarna hårt – lyckas det har jag fått en enorm avkastning bara genom att vänta några år på att de första sticklingarna skulle hinna växa till sig. Tid och tålamod kan spara både energi och pengar.

3 tankar om “Vallörten

  1. Hej och tack för inspirerande läsning! Jag hittade er blogg på jakt efter sticklingar till steril vallört – Bocking 14. Ville bara fråga om det skulle vara möjligt att köpa någon rotstickling av er? Det hade varit fantastiskt, dom skulle hamna i vår nyetablerade trädgård i Gnestaskogarna och hjälpa till att bygga jord och täcka gräs kring våra små fruktträd!

    • Hej! Rolig att du gillar bloggen! Maila mig angående sticklingarna (helenas_mail@hotmail.com), så ska jag nog kunna undvara ett par som ni sedan kan föröka upp själva.

  2. Hej! Jag hamnade här på er fina blogg av samma anledning som Nils ovan. Finns det någon möjlighet att få köpa en eller ett par sticklingar av Bocking 14. Verkar vara tvärt omöjligt att få tag i och nu i dessa Covid-19 tider kan man ju tyvärr inte bara åka omkring på plantskolor och trädgårdar för att njutningsleta…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s