Våren

Våren kom tidigt i år, men det är alltid skakigt när det blir så – när som helst kan det vända och bli kallt så att allt som kommit upp och slagit ut fryser. Fördelen är att det finns mycket tid att förbereda land och sköta om trädgården, men trots det hinner jag aldrig ens hälften av vad jag har ambitionen att göra. Märkligt.

Är det något att äta eller en liten rymdvarelse?

Jordärtskockorna är upptagna, uppätna och några är återplanterade. Även palsternackorna är uppätna. Så smidigt med sånt som kan stå kvar i backen tills man vill ha det!

Ogräset kikar upp ur jorden, starkt och friskt trots förra årets torka. Både kirskål och nässlor är goda att äta som tur är! Men även salladslök, piplök och rankspenat att snabba, och snart är det sparrisens tur.

Nya små liv på gården och fler är på gång.

Aprikosträdet i växthuset blommade så vackert. Sen slog nattkylan till ordentligt…..

Den här våren sår jag som aldrig förr. Och skolar om. Plötsligt har jag fått för mig att det är dags för perenna blommor och många plantor som jag drog upp under förra året har strukit med. Så nu sår jag ännu fler blommor, en del perenna grönsaker och en hel del ”vanliga” grönsaker. Senast häromdagen sådde jag 5 brätten med sammanlagt över 300 pluggar med lite av varje i. Jag räknar inte med att allt ska ta sig, men en hel del bör det bli! Hur roligt som helst!

Mindre roligt är att jag fått sorgmyggor i mina tomat och paprikaplantor… Jag försöker bekämpa på olika vis, men de är envisa. Det är i alla fall bättre än förra året när en mus kom in i plantrummet och bet av en massa tomater! Tur att jag drar fler plantor än jag egentligen behöver. I år är det drygt 75 tomater, 30 paprika och chili, och några auberginer.

För övrigt skapar vi nytt land vid växthuset, röjer upp i grishagen nere på ängen för att ha vall där istället (vi har haft återkommande planer att göra grönsaksodlingar där med, men nu har vi förhoppningsvis bestämt en gång för alla att vi håller odlingarna uppe på trädgården och nere vid växthuset), flyttar om en del växter och planterar blommor, täcker områden med markduk för att kväva rotogräset, och en hel del annat. Frågor vi funderar på är vart vi ska placera det lilla växthuset, ”jordfabriken”, fler träd, en massa nya buskar jag har förökat från sticklingar, ankhus…. Det finns mycket ”design” kvar innan allt faller på plats!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s