Ärtor, bönor och tomatsås

I år skulle jag odla mer baljväxter hade jag bestämt. Mer märgärtor (blåärtor) blev det i alla fall. En del är förvällda och frusna som gröna ärtor, en del är torkade. Jag har även tagit rätt på en del bondbönor och det står många kvar i landet, men inte i närheten av så mycket som vi skulle behöva.

Årets första tomatsås är tillverkad och konserverad! Tomater, squash, salladslök, vitlök, kryddor, honung, vinäger, olja, salt och peppar bakas länge i ugnen på ca 100 grader, mixas och konserveras i glasburkar inför vinterns alla tomatsoppor, köttfärssåser och annat gott där den här röran passar som grund.

Det känns skönt att börja fylla förråden inför vintern med diverse grönsaker. Spenat och broccoli, rabarber och jordgubbar, fläderblommor och mynta, ärtor och bönor. Mycket mer tomatsås ska det bli och en hel del annat. Något jag inte tagit tag i ännu men som är hög tid är olika örtsalter. Och ännu mer téer. Tyvärr blir det inga frusna ägg i år, det hönsen producerat har vi ätit upp. Men nästa år har vi förhoppningsvis fler höns igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s