Odlingsserie – Vattna

Hur man ska vattna beror på olika faktorer såsom jordtyp, samt växtens ålder och rotsystem.

Jordtyp: Har man sandjord behöver man vattna oftare eftersom vattnet snabbt rinner igenom.  En lerjord håller vatten bra, så där bör man vattna mer sällan. En lerig jord får också ofta som en skorpa ovanpå, så vattnet (och fröerna!) spolas av istället för att sjunka in. Åtgärda kortsiktigt genom att luckra ytligt och långsiktigt genom att tillsätta mullämnen/organiskt material såsom kompostjord eller stallgödsel. Det gör även lerjorden mer dränerad. (Sandjorden blir istället mer vatten- och näringshållande med mull – organiskt material är dundermedel i alla sammanhang!) Att täcka jorden med organiskt material bidrar också till att undvika skorpbildning, samt minska vattenbehovet genom att hålla kvar fukten. Lär känna din jord genom att gräva en liten grop i jorden, fyll på med vatten och se hur lång tid det tar att sjunka undan. Gräv sedan lite till och kika på hur vattnet har spridit sig. Ofta tror man att vattnet nått djupare än det faktiskt har. En levande jord är mer vattenhållande och kan hjälpa växterna med sitt vattenbehov, så var rädd om livet i jorden! Mata med olika sorters organiskt material och använd aldrig gifter i trädgården!

Ålder: Sådder ska hållas fuktiga medan fröet gror – vattna försiktigare ju mindre fröer, så de inte spolas omkring. Riktigt små fröer ska egentligen bara duschas med en sprayflaska.  Uppvuxna plantor är tåligare och kan härdas lite ibland till att skaffa sig ett rejält rotsystem, men de ska inte bli så torra att de slokar! Tänk på att köpejord kan vara nästan omöjlig att få fuktig igen om den tillåts torka ut. Då rinner vattnet bara rakt igenom. Att sätta hela krukan i vatten några timmar kan förhoppningsvis hjälpa. Perenner som hunnit etablera sig brukar knappt behöva vattnas alls. Akta så inte jorden blir för blöt – då får plantan syrebrist och kanske dör. Dessutom blir det extra kyligt för rötterna med blöt jord.

Rotsystem: Rotsaker såsom morötter vill man ofta ha långa – vattna mer sällan, men rejält!, så de söker sig neråt. Växter med grunda rotsystem som sallad och lök vill ha vatten oftare. Vattna flera gånger vid samma tillfälle om du vill få ner vätan på djupet. Gör gärna som Pippi – vattna när det regnar! Jag brukar vandra runt i trädgården när jag vattnar, så varje land blir vattnat flera gånger med tid emellan för vattnet att sjunka ner. Gräv gärna lite i jorden efteråt för att se hur långt ner vattnet har nått.

Det bästa är ofta att vattna kvällstid eller tidigt på morgonen så vattnet hinner sjunka ner ordentligt innan solen avdunstar det. Välj morgonen om du har besvär med mördarsniglar.  Framåt augusti är luftfuktigheten hög så även då är det bättre att vattna på morgonen pga risk för svamp och mögel. Särskilt viktigt är detta i ett växthus! Växthuset ska gärna stå öppet nattetid och ventilera bort fukten ordentligt kring augusti.

Det finns olika sätt att vattna. Spridare är enkelt men mycket vatten går till spillo och det blir extra fuktigt kring hela plantan. Fuktslang/svettslang eller droppbevattning som får stå på under en längre tid är bättre. Rotbevattnare är bra om man vill få ner fukten i jorden, den använder jag mycket. Även en uppochnervänd plastflaska i jorden, eller en hink med små hål i längst ner vattnar långsamt, vilket är bra om jorden ska hinna ta emot vattnet ordentligt. Länge och långsamt är det optimala. Jag använder oftast en vanlig trädgårdsslang som jag går runt och spolar med mellan rader och bredvid plantor, eller duschar över landen. Det tar tid, men ger mig också en chans att inspektera mina odlingar istället för att bara susa förbi. Det är en ganska ”brutal” vattning, men brukar funka bra om jag anpassar mig efter hur känsliga plantorna är.

Samla vatten: Det finns all anledning att samla regnvatten till sina odlingar, men också att fundera ett extra varv kring hur trädgården påverkas vid stora vattenflöden som rejäla regn. Boken Skörda regnvatten ger bra tips på smarta lösningar, liksom många permakultur-böcker. Det kan handla om dammar och regnbäddar, seriekopplade regntunnor, viadukter via pergola, swales och speciella utkastare på stuprören. Glöm inte att sätta lock och stängsel för att skydda barn och djur!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s