Odlingsserie – Litteratur

Det här inlägget ingår i en odlingsserie, till stor del baserad på en odlingskurs jag höll här 2019. Den kommer inte vara heltäckande och säkert inte helt korrekt, men här kommer några tips på kunskapskällor: 

Det finns många odlingsböcker att läsa och vad som passar bäst beror mycket vem man är som odlare och vad man vill. Självhushållning på kvinnligt vis av Anna-Maj Wandt är den bok som påverkat mig mest, både som odlare och i mina livsval. Andra bra böcker är till exempel:

Lena Israelsson skriver bra och tydliga böcker, tex Odla året om eller Grönsaksodling för nybörjaren. Även André Strömqvist skriver enkelt och tydligt, med ett ekologiskt tänk.

Permakultur! Framtiden i din trädgård är en rolig, smart och kunskapsspäckad bok. Vill man satsa på småbrukande är John Seymour ett tips. Lätt att odla naturligt är också bra, men lite mer tungläst.

Vill man odla buskar och träd som spaljéer, häckar mm så är Smakfullt! av Karin Eliasson ett tips. Hon har även skrivit böcker om jord och grönsaksodling. Slow gardening är en annan läsvärd bok.

Vill man odla för försäljning är Jonas Ringqvists bok Odla till försäljning kanon! En engelsk motsvarighet är the market gardener.

För fröodling är Runåbergs bok ett tips. Jag rekommenderar även att gå med i Sesam så får man en trevlig, informativ bok och kan börja dela fröer med andra.

Ett annat tips är att gå med i FOBO och få deras informationsspäckade tidning 4 ggr/år.

Sen finns ju även internet såklart! Odlings-tv har många bra små klipp. Sara Bäckmos Skillnadens trädgård har väl ingen missat och på Youtube finns en hel del. No dig med Charles Dowding till exempel. Vilka böcker och kanaler tycker du bäst om?

2 tankar om “Odlingsserie – Litteratur

  1. Jag kan även rekommendera Fleråriga grönsaker och Skogsträdgården (Philip Weiss) och Grow Bio intensive (John Jeavons).

    • De två första har jag läst, men inte den sista. Man får väl konstatera att Fleråriga grönsaker är något mer lättläst än Skogsträdgården…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s